Способи обліку і мічення молоді риб


22.05.2020

Способи обліку і мічення молоді риб

Облік молоді. На осетрових, лососевих, сигових рибозаводах, в нерестово-вирощувальних господарствах, зональних і районних риборозплідниках застосовують різні методи обліку результатів праці рибоводів.

1. Суцільний метод обліку. Він розподіляється на штучний (поштучний), об'ємний і ваговий. Поштучний метод застосовують при оцінці кількості вирощеної молоді (мальків, цьоголіток) осетрових, лососевих і інших риб в басейнах, лотках та садках. Молодь риби із струмом води через скидну систему потрапляє в мірні відра, лотки, де перераховується і переливається в інші ємності для подальшого вирощування або транспортування.

2. Суцільний об'ємний метод обліку молоді застосовують на рибозаводах при її випуску з невеликих вирощувальних ставків. Облік кількості вирощеної молоді здійснюють в рибоуловлювачі, встановленому під водоспусковою спорудою ставка. Вода, що поступає, із ставка разом з молоддю риби потрапляє в рибоуловлювач. Тут молодь у міру накопичення відловлюють металевим мірним черпаком з отворами, наповнюючи його повністю, ведуть в спеціальному журналі облік їх кількості, а молодь переливають у водоскидній рибохідний канал або в транспортну ємність. При цьому через кожні 10-20 черпаків молодь поштучно перераховують і при необхідності вимірюють та зважують, що підвищує точність «середньої проби» і всієї кількості молоді, вирощеної в конкретному вирощувальному ставку.

3. Суцільний ваговий метод. Його застосовують при випуску молоді ляща, судака, сазана та інших риб як з нерестово-вирощувальних господарств, так і з вирощувальних ставків зональних і районних риборозплідників, що реалізовують молодь коропа, рослиноїдних та інших риб. При цьому методі всю молодь, що пропускається через рибоуловлювач, відловлюють за допомогою сітчастої «бадді-кліті» і зважують на вагах-динамометрі. Через певний час (2 год) виконується перерахунок кількості молоді в 1 кг маси і всієї «бадді-кліті».

4. Почасовий метод обліку. Цей метод застосовують в нерестово-вирощувальних господарствах при спуску водоймищ. При цьому методі через кожні 2 год враховують кількість, видовий склад і рибоводно-біологічні якості молоді, що скачується, через водоскидний шлюз протягом 1-3 хв. Проби беруть спеціальним мальковоуловлювачем в товщі води, що скидається, роблячи перерахунок співвідношення площі уловлювача до площі перетину води в прольоті шлюзу, а також пасткою, що перекриває весь перетин води в шлюзі. Узяту пробу вимірюють сітчастим кухлем об'ємом 0,5 л і випускають у водоскидний канал, з якого молодь йде в річку. З цього кухля відокремлюють в заздалегідь проградуйовану ємкість 0,1 або 0,2 л молоді риб і оперативно розбирають по видах, перераховують і вимірюють. Результати заносять в журнал обліку. Потім, встановивши кількість, якість і співвідношення молоді кожного виду за певний час ската через шлюз, визначають кількість молоді цих риб, що пройшли шлюз за 2 години.

5. Бонітировочний метод обліку. Цей метод застосовують на нерестово-вирощувальних господарствах і осетрових рибозаводах. Кожне водоймище, що враховується бонітировочним методом, обловлюється на 5-10 ділянках за допомогою малькового невода (трала), головною умовою якого є однакова площа облову за приблизно однаковий час облову, щоб уточнити коефіцієнт уловистості знаряддя лову.

Враховуються результати вилову кожного закидання малькового невода на однаковій площі вирощувального водоймища. Потім кількість молоді, виловленої на загальній площі контрольних ділянок, співвідноситься до всієї акваторії вирощувального водоймища, умножається на коефіцієнт уловистості знаряддя лову (його величина варіює від 0,20 до 0,50), що дозволяє знати кількість всієї молоді у водоймищі.

Мічення молоді риб. У технології племінного рибництва виникає потреба в міченні молоді і дорослих риб. Під час маркування проводять серійне мічення груп, що відрізняються за походженням, зростанням та статтю.

Мічення молоді (цьоголіток, однолітків) здійснюють підрізуванням плавців (одного – черевного). Протягом вегетаційного сезону плавники відростають, проте на місці зрізу залишається рубець, помітний протягом декількох років. Магнітні кодовані мітки часто використовують на лососевих рибних заводах, для чого застосовують пристрої по імплантації в тіло молоді риб, що дозволяють згодом вірно ідентифікувати походження посадкового матеріалу, оскільки впізнання мічених риб, що повернулися в рідну ріку, проводять за допомогою скануючого пристрою. Цінністю цього методу є необмежене число варіантів кодів для запису міток.

Для обліку кількості плідників тихоокеанських лососів, що заходять на нерест в деякі ріки басейну, використовують малогабаритні гідролокатори-ехолоти.


Читайте також:

  ПОВНОВАЖЕННЯ ІНСПЕКТОРА РИБООХОРОННОГО ПАТРУЛЯ ТА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ГРОМАДЯН ЗА ПЕРЕШКОДЖАННЯ ЇХ ДІЯЛЬНОСТІ


  ІНТЕРАКТИВНА КАРТА ЗАБОРОНЕНИХ ДІЛЯНОК ДЛЯ ВИЛОВУ ВОДНИХ БІОРЕСУРСІВ ПІД ЧАС НЕРЕСТУ У 2020 РОЦІ


  З 1 КВІТНЯ У ЛЬВІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ СТАРТУЄ НЕРЕСТОВА ЗАБОРОНА НА ВИЛОВ ВОДНИХ БІОРЕСУРСІВ


  ЧЕРВОНОКНИЖНА ІХТІОФАУНА ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


  За минулий тиждень викрито 66 порушень природоохоронного законодавства, - Львівський рибоохоронний патруль.
За минулий тиждень викрито 66 порушень природоохоронного законодавства, - Львівський рибоохоронний патруль. У період з 28  травня по четверте  червня 2020 року державні інспектори Львівського рибоохоронного патруля зафіксували 66 порушень законодавства у сфері охорони водних біоресурсів. Так, складено ... >>>

  Як приготувати макуху для рибалки своїми руками
Як приготувати макуху для рибалки своїми рукамиЯк і у будь-якої живої істоти, у риби є улюблена їжа, від якої вона в захваті. Одним з таких ласощів - є макуха. З неї готується першокласна приманка, і прикормка яка дозволить поліпшити улов. Спеціальний засіб продається в рибальських магазинах, ... >>>

  Виробництво солоної риби збільшилося на 20%, - Держрибагентство
Виробництво солоної риби збільшилося на 20%, - ДержрибагентствоЗа даними Державної служби статистики України протягом січня-квітня 2020 року в нашій державі вироблено 646,5 тонн риби солоної (крім оселедців). Це на 20,2 % більше, ніж за аналогічний період минулого року. Зростання виробництва рибної ... >>>

  А що ви знаєте про сазана?
А що ви знаєте про сазана?Сазан (Cyprinus carpio) – прісноводна риба родини коропових. Відрізняться від свого найближчого родича коропа тим, що живе у дикій природі та веде більш активний спосіб життя. Зустрічається в басейнах Чорного, Азовського, Аральського, ... >>>


Документы: 1-8, 9-16, 17-24, 25-32, 33-40, 41-48, 49-56, 57-64, 65-72, 73-80, 81-88, 89-96, 97-104, 105-112, 113-120, 121-128, 129-136, 137-144, 145-152, 153-160, 161-168, 169-176, 177-184, 185-192, 193-200, 201-208, 209-216, 217-224, 225-232, 233-240, 241-248, 249-256.

Управління Державного агентства рибного господарства у Львівській області

Адреса: 79034 м.Львів, вул.Тернопільська, 2а

тел.:+38 (032)270-41-88 , тел/факс:+38 (032)270-41-88

E-mail: lv.rp@darg.gov.ua

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше

ДАРГ У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ

f y t t